Saturday, March 31, 2012

kop en schotels voor in het tuinhuisje



Vanmiddag heel even een bezoekje gebracht aan de kringloop winkel.
Daar was me het een potje druk!
Toch heb ik nog een paar leuke kop en schotels op de kop kunnen tikken 
voor heel weinig geld.
Ze zijn bedoeld voor in het tuinhuisje, maar ik vond ze zo leuk 
dat ik ze eerst op de foto heb gezet...

Friday, March 30, 2012

20 Tips en tuinideeën voor een kleine tuin met foto's!

Dit is mijn 200ste bericht!!! Er is al een uitgebreide tuindesign blog ontstaan om lekker doorheen te surfen op zoek naar leuke tuinideeën. Vind je het leuk om deze blog te volgen .... je bent van harte welkom!!!! Een reactie op een berichtje waardeer ik ook!
Het 200ste bericht vraagt natuurlijk om iets speciaals. Omdat veel mensen mij vragen naar tuintips voor een kleine tuin, heb ik daar een overzicht van gemaakt, waarbij elke suggestie is voorzien van een foto!. Dus hierbij: 

20 tips en tuinideeën voor de kleine tuin

1. De diagonale lijn in een rechthoekige tuin, is de langste lijn. Door deze lijn als zichtlijn te gebruiken lijkt een kleine tuin groter.

foto Houzz

2. Zet dwars op de zichtlijn een heg. Door het coulisse-effect lijkt een tuin groter.



3. Smokkel iets met een pad dat recht de tuin in loopt, door het pad verder weg de tuin in, iets smaller te maken. Hierdoor lijkt de tuin langer.



4. Leg de bestrating in een lange smalle tuin in de breedte, om de tuin breder te doen lijken. In een brede ondiepe tuin is het verstandiger de bestrating in de lengterichting te leggen.



5. Zorg dat je niet de hele tuin kan overzien. Door bijvoorbeeld een pad achter een struik te laten weglopen lijkt een tuin groter. 



6. Maak afspraken met de buren over een groene afscheiding. Een heg of heesters als afscheiding zorgt ervoor dat uw tuin geen vierkante 'doos' wordt met schuttingen rondom.




7. De erfafscheiding, het is zeer beeldbepalend in een kleine tuin. Maak er iets bijzonders van! Een houten tuinscherm van de bouwmarkt heeft iedereen al!



8. Denk ook eens aan verticaal tuinieren, dat biedt allerlei mogelijkheden. Op de foto worden rondom een buitenkeuken groenten verticaal verbouwd!



9. Geen tuin zonder boom!  Bomen geven hoogte aan een tuin. Zelfs voor de kleinste tuinen zijn bomen te vinden.



10. Maak gebruikt van een pergola. Blauwe regen, klimrozen, clematissen zijn prachtige klimmers!


11. Probeer een hoogteverschil in de tuin aan te brengen. Hierdoor krijgt de tuin meer spanning.


12. Maak gebruik van water. Water als spiegel voegt een extra dimensie toe in een tuin. (Maar let altijd op met kleine kinderen!)


13. Stromend water kan vervelend omgevingslawaai maskeren. Al kan stromend water voor de buren ook een bron van ergernis vormen, dus even overleggen! 



14. Maak in een kleine tuin eens gebruik van mos in plaats van gras. Vaak is een kleine tuin schaduwrijk. Gras heeft het daarom altijd moeilijk in een kleine tuin. Mos is altijd groen en ook erg mooi.


15. Zet veel verschillende bloempotten bij elkaar, zo oogt het meer een geheel en dus rustiger.



16. Bedenk de plekken waar verlichting nodig is. Eet- en zitplekken, looproutes, ornamenten, waterelementen, potten, specifieke planten, bomen, architectonische elementen, gebouwen etc. Deze zaken kunnen allemaal aangelicht worden, zodat in de tuin bijzondere licht-texturen te bewonderen zijn.



17. Laat het dak van een schuurtje of overkapping begroeien met sedum. Sedumdaken bevorderen de biodiversiteit van een omgeving en zien er prachtig uit. Een groendak heeft ook andere voordelen; in de zomer isoleren de plantjes plus de korrelige onderlaag uitstekend tegen de hitte. Daarnaast is het dak goed geluiddempend. Als er een flinke regenbui valt neemt het sedumdak dat op en pas na geruime tijd begint er water uit de regenpijp te lopen.



18. Probeer zoveel mogelijk functies die een tuin moet bieden te combineren, bijvoorbeeld een schommel én pergola, of een zitbank én opbergruimte.



19. Probeer de tuin diervriendelijk te maken door het gebruik van bodembedekkende planten (beschutting voor kleine zoogdieren en amfibieën), besdragende heesters (beschutting en voer voor vogels) en nectarrijke bloemen, zoals lavendel, sedum en buddleja (voor bijen, vlinders en andere insecten).
Nestkastjes voor vogels, schuilplaatsen voor padden en egels en insektenhotels kunnen zeer decoratief zijn én zorgen ook voor dierlijk leven in de tuin!



20. Ook in een kleine tuin kunnen groenten en kruiden worden verbouwd. Een combinatie van groenten en sierplanten kan zeer decoratief zijn. En tenslotte is niets lekkerder dan je het eten van eigen verbouwde groente!



Rozen in een struisvogelei




Het was even zoeken, maar uiteindelijk vond ik de juiste vaas voor deze mooie roze rozen.
Een echte struisvogelei gaat nu dienst doen als vaas. 
Enkele kleine kwarteleitjes als decoratie en het plaatje is af.
Het is even afwachten hoe deze foto's zich als kaart laten zien!


Tuesday, March 27, 2012

Opbergen


Er lag vandaag zomaar een nieuw leuk boek voor mij op de tafel. Mijn dochter had deze voor mij gekocht. Ze weten zo langzamerhand wel dat ik gek op woonboeken ben..
Heerlijk om in de bladeren en ideeën op te doen.

Opbergen is een must. 
Of je nu een groot of een klein huis hebt; het is prettig om orde in de chaos te scheppen. 
Het biedt nuttige tips en inspirerende ideeën om al de spullen in je huis een plek te geven.

Sunday, March 25, 2012

Postzak-kussens


Vandaag ben ik o.a. druk  geweest met het in elkaar zetten van een aantal
kussen voor in de rieten stoeltjes die achterin de tuin komen te staan.
Er zit een bepaalde lijm in de postzakken, waarschijnlijk
voor de stevigheid, dus echt makkelijk was het niet.
De onderkanten heb ik dicht genaaid met een festonsteek.
Dat moet met de hand en zo kon ik lekker van de zon genieten en tegelijkertijd
de kussens afmaken.... 

Friday, March 23, 2012

Fruit uit eigen Tuin - Carol Klein

Leuk en informatief boek over het telen van fruit in je eigen tuin. 40 soorten fruit worden  uitgebreid door Carol Klein (bekend van het Britse tuinprogramma Gardener's World) besproken, zoals bijvoorbeeld mispels, abrikozen, vijgen, frambozen, meloenen, aarbeien, appels en peren. Per fruitsoort komen aan de orde; de beste plek en grond, aanschaftips, verzorging, oogsttijd, leiden en snoeien en ziekten en plagen. Daarnaast worden er ook fruitrassen aanbevolen. Een aanrader voor elke tuinier die (meer) fruit in de eigen tuin wil telen.



Thursday, March 22, 2012

Witte violen in emaille schaal





Vorig jaar had ik ook violen in deze emaille schaal, 
maar waren de violen niet zo mooi wit als nu.
Als decoratie heb ik enkele ganzeneieren erbij in gedaan..
Nu de zon zo lekker schijnt is het echt genieten van deze schaal met witte violen..

Bloempotten met Lavandula stoechas -Kuiflavendel

Ik wilde ze al jaren, Dolly tubs. Een Dolly tub is een oude waston uit Engeland. Ze werden rond 1900-1920 gebruikt om in te wassen. Ze zijn gemaakt van zink en hebben een bolle vorm, met ribbels.
Toen ik via Marktplaats er twee op het oog kreeg, besloot ik ze eindelijk te kopen. Helaas moest ik er helemaal voor naar Maassluis, 2 uur heen en 2 uur terug ;(  Mijn man verklaarde me voor gek, maar ik moest en zou ze nu hebben. Zo gezegd, zo gedaan. Maar met het ophalen van de twee tonnen was ik er nog niet. Om ze enigzins te beschermen vond ik dat er een binnenpot in moest. Een bevriende hovenier René kon mij gelukkig helpen aan twee grote passende plastic bloempotten. Daar moesten weliswaar de hengsels nog af, maar René heeft dat met een haakse slijper perfect voor mij gedaan. En vandaag heb ik de Dolly Tubs beplant met Lavandula stoechas, oftewel Kuiflavendel. Waarvan hieronder een fotoverslag. Kortom, het leek zo eenvoudig, maar het was al met al toch een heel project. Maar, al zeg ik het zelf, wel een heel geslaagd project. Toch??



Benodigdheden

Gaatjes boren in de bodem. Wel zonde:(

Stukjes leisteen eronder voor de afwatering

Bakstenen in de Dolly tub, ter ondersteuning van de bloempot

Kleikorrels onderin plastic bloempot

Stukje worteldoek en daarop potgrond

Plantjes er in!

Klaar :)

Wednesday, March 21, 2012

Jeanne d'Arc Living recept


Vandaag blijf ik nog even in de recepten en dit keer is het een recept van Jeanne d"Arc Living

Heerlijk bij zelfgebakken wit brood..

Tuesday, March 20, 2012

Begin lente

De astronomische lente is begonnen, vanochtend om 06:14 h. Toen stond de zon precies boven de evenaar. En bij het begin van de lente moet ik niet alleen denken aan de vele bolletjes in mijn tuin, maar ook aan broedende vogels. Op de site van de Vogelbescherming Beleef de lente kan je meekijken naar broedende vogels, zoals de Steenuil, Koolmees en Ooievaar.  Erg leuk én spannend!

Monday, March 19, 2012

kwarteleitjes in een kommetje






Kwarteleitjes, ik heb er wel honderd bij elkaar verzameld door de jaren heen. Ik maak er kransen van, maar ze zijn ook erg leuk om te fotograferen. Het kommetje is een oudje van Petrus Regout.
Het zonnetje scheen en dan krijg je al snel hele andere foto's...


Scilla siberica - Sterhyacint

Scilla siberica is een leuk bolgewasje dat zowel in de zon als in de half schaduw het prima doet. Vanaf maart komen de blauwe bloemetjes te voorschijn. Heeft de Scilla het naar zijn zin dan kan hij zich flink uitbreiden. Als de bloemen zijn uitgebloeid kan de sterhyacint in de grond blijven zitten. Het volgende jaar komen ze gewoon weer op. Plant de bolletjes van september tot december zo'n 8 cm in humusrijke grond.